Nedelja, Januar 18, 2009

Virtuelna imovina za pravi novac

Evo jednog zanimljivog tekstica iz "Politike" koji je napisala Dušica Stojanović.

Kju Čeng-Vei, četrdesetjednogodišnji stanovnik Šangaja, prošle godine je nožem usmrtio Žua Čaojana. Njih dvojica su se posvađala jer je Čaojan prodao virtuelni magični mač koji je prethodno pozajmio od Čeng-Veia. Ova dvojica Kineza igrala su igru „Legenda mira 3” u kojoj igrači, između ostalog, dele i – Internet fantazije.

Doktor Tao Ran šef je pekinške klinike na kojoj se leče Internet zavisnici. Većina njegovih pacijenata su tinejdžeri i dr Ran veruje da je zavisnost od Interneta veoma rasprostranjena i čak gora od problema sa drogom. – Trenutno, od te zavisnosti pati 2,5 miliona dece – kaže dr Ran.

Veliki broj igrača troši novac da bi obezbedio retke predmete kakvi su virtuelni magični mačevi ili oklopi za video igrice. Vang Ju Feng, stručnjak za igre, tvrdi da se na Internetu zarađuju i gube ogromne sume novca. Odličan poznavalac onlajn sveta u kojem imaginarno nasilje, konflikti i osvajanja donose vredne nagrade, kaže da se to u „Legendi mira 3” zove „utrnuli prsten”.

– Među 10.000 igrača samo je pet takvih prstenova. Svaki vredi oko 950 američkih dolara – objasnio je on.

Sa više od 87 miliona Internet korisnika, Kina je druga po veličini onlajn populacija, odmah iza SAD. Internet igre su popularne među milionima igrača i za neke od njih virtuelni svet se odavno poklapa sa realnim.

– Dokle god se nekome igra dopada, nastojanje da se dođe do vlasništva vrednih stvari traje i pojedini igrači na imaginarnu imovinu troše ogromne sume pravog novca – objašnjava Vang Ju Feng i ističe kako ima prijatelje koji su potrošili i do 6.000 dolara.

Internet aukcija, kakav je vebsajt kompanije „Ebay”, omogućava imaginarno tržište za virtuelnu imovinu, a sve se kupuje i prodaje za pravi novac. Ebay je, prema nekim izveštajima, 2003. godine, na ime kupoprodaje ovakvih predmeta inkasirao više od 9 miliona dolara. Jijun Pi, profesor na fakultetu pravnih i političkih nauka u Pekingu, smatra da je došlo vreme da se zakonom zaštiti virtuelna imovina.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner