Test – Da li ste „net džanki“?

Britanski „Obzerver“ je objavio kratak test.

Ako odgovorite sa „da“ na pet ili više sledećih pitanja, trebalo bi da se zabrinete:

  1. Da li smatrate da ste preokupirani internetom? (razmislite o tome šta sve obavljate putem interneta ili šta ćete sledeće da uradite kad se konektujete)
  2. Da li vam je potrebno da provodite sve više vremena uz internet da biste se osećali zadovoljno?
  3. Da li ste u više navrata bezuspešno pokušavali da sebi ograničite vreme za upotrebu interneta ili, čak, da prestanete da ga koristite?
  4. Da li ste uznemireni, ćudljivi, depresivni ili razdražljivi kada pokušavate da se uzdržavate od upotrebe interneta?
  5. Da li se, po pravilu, na internetu zadržavate duže nego što ste nameravali kad ste seli za kompjuter?
  6. Da li ste ikada doveli sebe u opasnost da zbog preteranog korišćenja interneta izgubite voljenu osobu, posao, priliku za napredovanje u karijeri?
  7. Da li ste ikada slagali člana porodice, terapeuta ili nekog drugog, kada vam je postavljeno pitanje o tome koliko vremena provodite na internetu?
  8. Da li internet koristite kada želite da pobegnete od nekih problema (npr. osećanja bespomoćnosti, krivice, anksioznosti, depresije)?

Virtuelna imovina za pravi novac

Evo jednog zanimljivog tekstica iz "Politike" koji je napisala Dušica Stojanović.

Kju Čeng-Vei, četrdesetjednogodišnji stanovnik Šangaja, prošle godine je nožem usmrtio Žua Čaojana. Njih dvojica su se posvađala jer je Čaojan prodao virtuelni magični mač koji je prethodno pozajmio od Čeng-Veia. Ova dvojica Kineza igrala su igru „Legenda mira 3” u kojoj igrači, između ostalog, dele i – Internet fantazije.

Doktor Tao Ran šef je pekinške klinike na kojoj se leče Internet zavisnici. Većina njegovih pacijenata su tinejdžeri i dr Ran veruje da je zavisnost od Interneta veoma rasprostranjena i čak gora od problema sa drogom. – Trenutno, od te zavisnosti pati 2,5 miliona dece – kaže dr Ran.

Veliki broj igrača troši novac da bi obezbedio retke predmete kakvi su virtuelni magični mačevi ili oklopi za video igrice. Vang Ju Feng, stručnjak za igre, tvrdi da se na Internetu zarađuju i gube ogromne sume novca. Odličan poznavalac onlajn sveta u kojem imaginarno nasilje, konflikti i osvajanja donose vredne nagrade, kaže da se to u „Legendi mira 3” zove „utrnuli prsten”.

– Među 10.000 igrača samo je pet takvih prstenova. Svaki vredi oko 950 američkih dolara – objasnio je on.

Sa više od 87 miliona Internet korisnika, Kina je druga po veličini onlajn populacija, odmah iza SAD. Internet igre su popularne među milionima igrača i za neke od njih virtuelni svet se odavno poklapa sa realnim.

– Dokle god se nekome igra dopada, nastojanje da se dođe do vlasništva vrednih stvari traje i pojedini igrači na imaginarnu imovinu troše ogromne sume pravog novca – objašnjava Vang Ju Feng i ističe kako ima prijatelje koji su potrošili i do 6.000 dolara.

Internet aukcija, kakav je vebsajt kompanije „Ebay”, omogućava imaginarno tržište za virtuelnu imovinu, a sve se kupuje i prodaje za pravi novac. Ebay je, prema nekim izveštajima, 2003. godine, na ime kupoprodaje ovakvih predmeta inkasirao više od 9 miliona dolara. Jijun Pi, profesor na fakultetu pravnih i političkih nauka u Pekingu, smatra da je došlo vreme da se zakonom zaštiti virtuelna imovina.

Provera zavisnosti

Kako se ljudi lako zbune i automatski negiraju neke stvari u zivotu.

Kada nekome kazemo da je zavisnik, taj neko ce naravno uvek reci da nije.

Kada mu kazemo da prestane da radi to shto radi na neki odredjeni period vremena, svako ce da se prvo zamisli.....i onda ce reci da to nema veze sa tim i da on to mora da radi zbog drugih stvari.

Zavisnost je sve shto imash potrebu da radish, a ne mozesh da drzish pod kontrolom.

 

Pokushajte sami da proveravate sebe u nekim stvarima.

Na primer, ja sam pokushao da prestanem da igram on-line igre, al mi nije uspelo. Sada znam da sam ja zavisnik od toga.

Probajte za bilo koju stvar u zivotu, koju manje vishe radite svaki dan (sve osim seksa, to nije zavisnost :D ), da prekinete da radite i uvericete se koliko smo "navucheni" nekim stvarima u zivotu.

Primer zavisnosti iz sveta....

Sve više mladih između 18 i 21 godine provode sate za kompjuterom u igranju igrica. Ipak, patološki igrač video-igara se ne prepoznaje se po broju časova koje je potrošio na igru, već na osnovu činjenice da ne može da prestane da igra na određeno vreme, jer ta pauza kod njega izaziva nemir. Igranje video-igrica može da izazove zavisnost i simptomi su privremeni gubitak orijentacije, poremećaj ishrane, asocijalnost, agresivnost i druge.

U srednjoj školi u Erfurtu 2002. godine devetnaestogodišnji učenik i zavisnik od kompjutera ubio je 13 profesora, dvoje učenika, policajca, a zatim i sebe.

Tri godine kasnije, odjeknula je vest da je dvadesetosmogodišnji mladić iz južnokorejskog grada Taegu, takođe zavisnik, umro nekoliko minuta pošto je u Internet kafeu završio igru koju je igrao neprekidno 49 sati.

On je sa „Starkraftom” počeo 3. avgusta, a sledeća dva dana samo je odlazio do toaleta. Neposredno pre toga čak je dao otkaz kako bi mogao više vremena da provodi uz kompjuter.

E-psiholog za zavisnost na internetu

Hrvatski psiholog Zoran Šimić je urednik web stranice http://www.e-psiholog.com/

E-psiholog

Ovo je jedini sajt koji sam nashao da moze da pomogne nekom. 

Obavezno ga pogledajte

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner